top of page
Снимка на автораGergana Batseva

Шоколадов сладолед без бяла захар (Палео, Веган)

Актуализирано: 7.12.2020 г.




Време за приготвяне: 3 мин. + мин. 3 часа за предварително замразяване на бананите

Порции: 2

Калории на порция: 208 ккал

Протеини: 3 г

Въглехидрати: 34 г

Мазнини: 9 г

Фибри: 7 г

П 6%, В 60%, М 35%

Когато за първи път направих този сладолед никой не предположи, че е с авокадо и няма сметана и добавена захар. Подсладен само с банани и мазничък, също като традиционен сладолед, само че с малко калории, много фибри и само полезни съставки.

Тъй като сладоледът може да се хапва веднага след приготвяне, за целта са необходими предварително замразени плодове. За две порции нарежете два добре узрели банана на колелца, наредете ги в тавичка върху хартия за печене, така че парчетата да не се допират - ако залепнат едно за друго и станат на ледена буца няма да могат да се блендират след това. Замразете във фризера за минимум 3 часа. Понеже в моя фризер никога няма място за тава, наредих парченцата в силиконови форми за лед. Може да замразите по-голямо количество плодове. След като замръзнат, прехвърлете парченцата в найлонови пликчета и съхранявайте до 3 месеца.

Авокадото, което се ползва трябва да е меко и добре узряло. Зеленото авокадо има вкус на трева и ще се усеща в сладоледа. Същото се отнася и за бананите, които трябва да са с кафяви петънца на кората.

ПРОДУКТИ:

  • 2 бр. предварително нарязани на парчета и замразени банани

  • 1 малко авокадо (100 г без кора и костилка)

  • 10 г (2 равни с.л.) какао

  • 4-5 с.л. вода или бадемово/кокосово мляко/прясно изстискан плодов сок

  • ванилия

  • пожелание 1-2 фурми или лъжичка мед, ако ви липсва сладост

  • пожелание 4-5 бр. счукани лешници/бадеми и няколко малинки за украса

ПРИГОТВЯНЕ:

1. Блендираме/пасираме всички съставки до хомогенна смес. Добавяме още малко течност, ако се налага, за да се завърти сместа в блендера.

2. Хапваме веднага или държим във фризера за по-късно. За консистенция на традиционен сладолед, замразяваме във фризера за 3 часа, като на два пъти през час разбъркваме сместа.

234 преглеждания0 коментара

Comments


bottom of page