top of page

Орехови курабии без яйца (Палео, Веган)

Актуализирано: 7.12.2020 г.



Време за подготовка: около 20 мин.

Време за печене: около 35-40 мин.

Порции: 18-19 бр.

 

Сочни отвътре, хрупкави отвън. Тези курабии са без животински продукти, подходящи за хора с непоносимости или алергии към яйца и мляко. В сладките, яйцата традиционно се използват като спойка, а тук тази роля се изпълнява от банана. Ако не сте любители на бананите, може да ги замените със същото количество печена тиква с ниско съдържание на вода, напр. сорт цигулка, която има същия спояващ съставките ефект.

 

ПРОДУКТИ:


  • 300 г орехи

  • 80 г кокосови стърготини

  • 70 г кленов сироп

  • 30 г кокосово масло, предварително разтопено

  • 1 ч.л. цейлонска канела

  • 150 г намачкан на пюре, добре узрял банан (около 1 малък банан)


ПРИГОТВЯНЕ:


1. Загрейте фурната на 160 градуса.


2. Сложете половината от орехите (150 г) в кухненски робот и смелете на едри парчета. Изсипете ги в чиния.


3. Изсипете останалите орехи в робота и мелете докато започнат да стават на паста. Не отнема много време, около 1-2 минути, дори и с маломощен робот. Може да се наложи да спирате на няколко пъти и да обирате със шпатула стените на уреда.


4. Добавете кокосовите стърготини, кленовия сироп, кокосовото масло, канелата и банана и мелете докато се получи хомогенна смес.


5. Оставете сместа в хладилника за около 10-15 мин. да отпочине и да се стегне. През това време си пригответе голяма тава, покрита с хартия за печене.


6. За оформянето на курабиите, загребете около 1 с.л. от сместа, направете я на топче и оваляйте в чинията с едросмлените орехи, като притискате леко с пръсти. Наредете курабийте в тавата за печене, на един-два пръста разстояние между всяка.


7. Печете около 35-40 мин. или докато курабиите започнат да стават златисти. След изваждане от фурната, оставете да се охладят напълно върху скара.


8. От това количество излизат около 18-19 бр., които пекох на две дози.


9. Може да се съхраняват до седмица в плътно затворен съд. Не е необходимо да са в хладилник, тъй като не съдържат бързо развалящи се животински продукти.



Калории за 1 бр.: 160 ккал

Протеини: 3 г

Въглехидрати (нетни): 5 г

Мазнини: 14 г

Фибри: 2 г

П 6%, В 17%, М 77%





Идеята за рецептата взех от едно много старо списание Donna Hay (www.donnahay.com)

596 преглеждания0 коментара

Commentaires


bottom of page