top of page

Зелен смути мус с хрупкав кокосово-лешников топинг (Палео)

Актуализирано: 7.12.2020 г.


Време за подготовка: 15 мин. (плюс 7-8 часа за накисване на ядките)

Порции: 1

 

Много засищаща купа за бляскав тен и добро храносмилане. За разлика от традиционните смутита с много плодове, които в повечето случаи са захарни бомби, тази комбинация от супер храни е с много фибри, протеини, мазнини, антиоксиданти и ниско съдържание на захар.


Винаги добявам топинг, т.е. нещо за дъвчене към смутитата, за да се активират храносмилателните ензими. За тази рецепта използвам лешници и кокосов чипс, които запечени се преврърщат в едно хрупкаво и ароматно мюсли. Ядките накисвам предварително от предната вечер за лесно и пълноценно усвояване. Ако използвате ненакиснати ядки, намалете времето и температурата им за печене.


Идеята за този мус е от новата книга на Berit Nordstrand - скандинавското гуру в храненето, която силно се надявам някой да издаде на български - "Omstart 30-en 30 dagers anti-inflammatorisk kostholdsplan med mat som medisin" ("Ново начало 30 - 30-дневен противовъзпалителен хранителен план с храната като медицина").

 

ПРОДУКТИ:


за муса:


  • 1/3 средно голямо авокадо

  • 1/2 средно голям пресен или замразен банан

  • 50 г пресен или замразен спанак

  • 1 ч.л. смляно ленено семе

  • 50 мл пълномаслено кокосово мляко или заквасено кокосово мляко

  • 1/2 ч.л. цейлонска канела

  • 1 ч.л. желатин или колаген на прах

  • няколко лъжици филтрирана вода, ако се налага, за да се завърти блендера


за топинга:


  • 20 г предварително накиснати във вода лешници (за 7-8 часа или от предната вечер)

  • 2 с.л. кокосов чипс

  • 30 г пресни или замразени горски плодове


ПРИГОТВЯНЕ:


1. За приготвянето на топинга измийте лешниците, сложете ги в малка тавичка и запечете на фурна, предварително загрята на 180 градуса. Печете около 10-12 минути. В последните няколко мунути преди да извадите ядките, добавете кокосовия чипс и печете всичко до златист цвят. Дръжте всичко под око, защото изгаря за секунди.


Можете да запечете ядките и кокоса и на сух тиган, на умерен огън.


!!! Топингът може да се изпече предварително от предната вечер, както и да се приготви в по-голямо количество за добавка към други смутита, кремове, млека, мусове или нарязани пресни плодове.


2. Блендирайте всички съставки за муса.


3. Сложете в купичка, добавете топинга и горските плодове и се насладете на една пълноценна, пълна с прекрасности сутрешна или следобедна закуска, аз защо не и десерт към по-леки ястия.


Какво да направите с остатъка от банана и авокадото? Ако ги оставите в хладилника за повече от час-два, бързо ще покафенеят. Затова, ако няма да ги изполвате, просто ги нарежете на парчета, сложете ги в плик и замразете във фризера, готови за утрешното смути :) Авокадото се запазва абсолютно свежо по този начин.


Калории на порция: 489

Протеини: 14 г

Въглехидрати (нетни): 21 г

Мазнини: 38 г

Фибри: 11 г

П 10%, В 25%, М 65%

99 преглеждания0 коментара

Comments


bottom of page