top of page

Домашно есенно мюсли с тиква (Веган, Без глутен)

Актуализирано: 7.12.2020 г.


Време за приготвяне: около 10 мин. плюс 30 мин. за печене

Порции: 6 (1/6 част от цялото количество)


Домашно мюсли с контролирани съставки, без захар и рафинирани продукти. Става супер хрупкаво и много по-вкусно от купешките варианти, обикновено пълни със захар и лабораторни добавки. С дъх на есен от прекрасната комбинация на тиква, канела и джинджифил.

За половин час имате готова суперантиоксидантна закуска за няколко дни напред. Поръсeте 3-4 с.л. върху кисело мляко, плодове или печена тиква. Заливайте с любимо мляко, слагайте като топинг върху смутита, мусове, кремове, вариантите са безброй.

Освен уникалните си здравословни и подмладяващи ползи, тиквата е супер помощник, ако искаме да се вталим. Освен, че съдържа много фибри, които ни държат сити за дълго, е много богата на калий. Калият извежда излишната вода, задържана в тялото - една от причините за подут корем и целулит.

 

ПРОДУКТИ:


  • 200 г (1 ½ ч.ч.) безглутенови овесени ядки

  • 120 г (1/2 ч.ч.) предварително сварена или печена тиква (получава се от около 200 г. сурова, може да се ползва и консерва, но на етикета да пише 100% тиква)

  • 50 г (1/3 ч.ч.) тиквени семки

  • 50 г (1/3 ч.ч.) счукани на едро орехи

  • 2 с.л. стафиди (може да се пропуснат или заменят с кленов сироп)

  • 50 г кокосово масло

  • 1/2 ч.л. канела

  • пожелание:1/2 ч.л. настърган пресен джинджифил или две щипки сух на прах



ПРИГОТВЯНЕ:


1. Загрейте фурната до 170 г.

2. В купа смесете овесените ядки, тиквените семки и орехите.

3. Отделно пюрирайте тиквата заедно с разтопеното масло, стафидите, канелата и джиндифила.

4. Изсипете тиквената смес в купата с ядките и омесете хубаво с ръце. Получава се много гъста, лепкава смес, която стои на трохи.

5. Застелете голяма тава с готварска хартия и изсипете сместа вътре. Разпределете равномерно, на много тънък слой, като си помагате с ръце. Ето така изглежда сместа, преди да се постави във фурната:


6. Печете до леко златисто, около 30 мин., като разбърквате от време на време. Извадете от фурната и оставете да изстине в тавата.

7. След като изстине, мюслито се поставя в бурканчета или кутии и се съхранява на хладно. Издържа до седмица на хладно и сухо и до две седмици в хладилник.


Калории за 1 порция (1/6 от цялото количество).: 310 ккал

Протеини: 6 г

Въглехидрати (нетни): 16 г

Мазнини: 12 г

П 17%, В 48%, М 35%

99 преглеждания0 коментара

Comments


bottom of page