top of page

Боровинково смути "Без целулит" (Палео)

Актуализирано: 7.12.2020 г.

Смути вместо вафла в ранния следобед - супер освежаващо и засищащо, проектирано специално за антицелулитни цели. Идеално е за следобедно зареждане и снак, когото започваме да се оглеждаме за нещо сладичко. В една порция има изумителните 11 г фибри - почти половината от необходимото ни количество на ден (25 г за жени).


Лененото семе е уникално за кожата - твърди се, че регулира нивата на естроген в организма - един от главните провокатори на портокаловата кожа. В семенцата също има голямо количество незаменими мастни киселини и минерали, които са критични за кожното здраве. 2-3 с.л. на ден, в смути или поръсени върху салати са достатъчни. Бонусът е редовен стомах, заради многото фибри. Не забравяйте след това да пиете много вода, за да могат фибрите да си свършат работата. В противен случай ефектът е обратен.

Калият в бананите и авокадото спомага за изхвърлянето на излишната вода и токсини, а вит.С в боровинките, лимоните и магданоза пряко участва в синтеза на колаген.

Всички съставки са много богати на антиоксиданти, т.е. с много силен подмладяващ ефект.


Това смути е сравнително бедно на протеин, с повечко въглехидрати и ако е за първо хранене на деня, би било добре да добавим колаген протеин на прах (допълнителен бонус за кожата) и да намалим банана на половина, така че да се редуцира гликемичния товар. Друга опция е да се добавят 2 сурови жълтъка.


 

Време за приготвяне: около 6 мин. Порции: 1

Хранителен анализ:

Калории на порция: 280 ккал

Нетни въглехидрати: 30 г

Мазнини: 14 г

Протеини: 5 г

Фибри: 11 г

Захари: 18 г

Фруктоза: 3 г


Богато на омега 3 мастни киселини, вит. B1, B2, B3, B5, C, А, Е, K, магнезий, калий, цинк, манган

Съотношение макронутриенти: П 6%, В 52%, М 42%


ПРОДУКТИ:


  • 1 малък банан

  • 1/2 малко авокадо

  • 1 шепа магданоз

  • 1 с.л. прясно смляно ленено семе

  • 50 г пресни или замразени боровинки

  • сокът от половин лимон

  • 150 мл вода

  • пожелание: 1-2 бучки лед за по-млечен вкус


ПРИГОТВЯНЕ:

1. Блендирайте всичко до гладкост и изпийте на малки глътки веднага или запазете за по-късно в плътно затворен съд на хладно. Лимонът действа като консервант, така че свежестта на продуктите се запазва до около 8-10 ч. в хладилник.


2. Ако нямате мощен блендер, първо блендирайте магданоза с малко вода и след това добавете останалите продукти. Така няма да се усещат несмлени парченца.


3. Ако съм навън през деня, обикновено приготвям сутрин, слагам лед, наливам в термос (така е и на тъмно и на хладно) и си го изпивам в ранния следобяд вместо кафе.


112 преглеждания0 коментара

Comments


bottom of page