top of page

Сурови трюфели със сини сливи, без ядки (Палео, АИП, НВ-ВМХ)


Време за приготвяне: 10 мин Порции: около 12 бр.

 

В тази рецепта за сурови бонбони използвам сушени сини сливи вместо традиционните фурми, както и кокосови стърготини - вместо ядки. Сините сливи са с по-ниско съдържание на естествени захари и леко киселият им вкус страхотно се комбинира със сладкия и мазен кокос. В 2 бр. има само 8 г въглехидрати, което ги прави подходящи при ниско-въглехидратен режим на хранене.


Сливите също са с много ниско съдържание на фруктоза, което ги прави идеални за елиминационни диети като Автоимунния Палео протокол, както и за хора, чувствителни към фруктоза.


Горещо препоръчвам като диджестив след основно хранене. Сливите и кокоса са много богати на фибри, които улесняват перисталтиката, а добавките от канела, лимонови кори и джинджифил са доказано средство за подпомагане на храносмилането.


Трюфелите са много бедни на протеин и ако ще се хапват самостоятелно, препоръчвам да се добави някакъв протеин на прах, който в съчетание с полезните мазнини от кокоса ще намали допълнително ефекта върху кръвната захар.

 

ПРОДУКТИ:


100 г меки сушени сини сливи (измерени без костилка)

■ 80 г кокосови стърготини

■ 3 с.л. кокосово мляко или портокалов сок

■ 1/2 ч.л. цейлонска канела

■ 1/2 ч.л. настъргани лимонови кори (използвайте лимон, чиято кора е необработвана с химикали)


■ по избор: 1/4 ч.л. джинджифил на прах

■ по избор: 2 с.л. хидролизиран колаген на прах или растителен протеин за веган и не-АИП версия


■ за овалване по избор: кокосови стърготини, брашно от рожков, натрошени горски плодове сушени чрез замразяване (напр. #лиофилизирани малини)


ПРИГОТВЯНЕ:


1. Сложете всички съставки в кухненски процесор с S-образен нож и блендирайте около 1-2 минути, докато сместа започне да се хомогенизира. Ако сливите са много сухи, накиснете ги предварително във вода за около 10 минути.


2. Оформете топчета и по избор оваляйте в някое от предложенията.


3. Можете да съхранявате трюфелите в хладилника, където ще се стегнат и ще станат по-твърди. А ако ви харесва по-мека консистенция съхранявайте на стайна температура.


Калории на брой без съставките по избор (1/12 от цялото количество): 72

Протеини (без добавен протеин на прах): 1 г

Въглехидрати (нетни): 4 г

Мазнини: 5 г

Фибри: 2 г

Фруктоза: 1 г

П3% В37% М60%


Ако ви харесват рецептите в сайта, последвайте ме във Фейсбук и Инстаграм



459 преглеждания0 коментара

Comments


bottom of page