top of page
Снимка на автораGergana Batseva

Пребиотична крем супа с праз и броколи (Палео, АИП, Веган, НВ-ВМХ)


Време за приготвяне: 30 мин.

Порции: 4

 

Пристрастяваща крем супа с много от леко подценяваните супер храни като лук, праз и чесън. Всички членове на "лученото семейство" съдържат три вида много интересни активни съставки.


Антоцианините са група антиоксиданти, които помагат на клетките да се справят с болести и инфекции. Единият от тях, наречен кверцетин е особено добър при борбата с възпаления и алергии.


Серните компоненти, на които се дължи характерния аромат на луковите, предпазват от кръвни съсиреци, балансират нивата на холестерола и подобряват функциите на клетъчните мембрани.


Не на последно място всички те са много богати на ценните фруктанти - фибри, които балансират връзката между добрите и лошите бактерии в червата и държат кръвната захар под контрол. Все повече експерти вярват, че фибрите са по-важни за здравето, отколкото антиоксидантите.


Празът, лукът и чесънът, заедно с цикорията и аспержите са шампиони по съдържание на инулин - вид фибри, от които добрите бактерии произвеждат безценни за здравето вещества. Инулинът действа като пребиотик, балансира имунната система и укрепва чревната стена, противодейства на болести като диабет тип 2 и сърдечно-съдови заболявания. В същото време унищожава болестотворни бактерии като салмонела, листерия и стафилококи.


Неприятното с фруктантите и инулина е, че в големи количества могат да предизвикат подуване и газове в червата при някои хора. В този случай е добре да се започне с малки количества, които постепенно се увеличават при липса на неприятни симптоми.

 

ПРОДУКТИ:


  • 1 голяма глава броколи, около 500 г

  • 1 стрък праз

  • 1 малка глава лук

  • 2 скилидки чесън

  • 1/2 ч.л. морска сол

  • 200 мл кокосово мляко с висока масленост

  • 0.8-1 л зеленчуков бульон или вода (в зависимост колко гъста искате супата)

  • за гарниране: микрозелении или пресен магданоз


ПРИГОТВЯНЕ:


1. Изчистете, измийте и нарежете зеленчуците на едро.


2. В тенджера кипнете бульона или водата със солта, добавете зеленчуците и варете на слаб огън около 15-20 минути. Една-две мунути преди да махнете от огъня добавете кокосовото мляко.


3. Пасирайте всичко до гладка хомогенна смес.


4. Поднесете супата, гарнирана с пресен магданоз или микрозелении.


Калории на порция (1/4 от цялото количество): 155

Протеини: 4 г

Въглехидрати (нетни): 10 г

Мазнини: 11 г

Фибри: 4 г

Фруктоза: 1 г

П 7%, В 35%, М 59%


Ако ви харесват рецептите в сайта, последвайте ме във Фейсбук и Инстаграм

570 преглеждания0 коментара

Comments


bottom of page