top of page

Свежо нисковъглехидратно парфе с цвекло, малини и кокос (Палео, АИП)

Актуализирано: 7.12.2020 г.


Време за подготовка: 15 мин. (плюс 3-4 часа за желиране)

Порции: 4

 

Свеж нисковъглехидратен десерт с червено цвекло, който ще се хареса и на хора недолюбващи червеното цвекло. "Земният" му дъх напълно се замаскирва от силните аромати на кокоса и малините. Обичам да го хапвам и за закуска в по-забързаните дни.


От всички кореноплодни червеното цвекло е с най-високо съдържание на антиоксиданти. Съдържа фолиева киселина и много минерали като желязо, калций, магнезий и калий, подкрепя черния дроб в естествените процеси на детоксикация и редуцира високото кръвно налягане. Както и другите кореноплодни, е изключително богато на фибри, които служат за храна на добрите бактерии в червата.

 

ПРОДУКТИ:


  • 250 г малини (пресни или замразени)

  • 80 г обелено сурово червено цвекло (това е една малка глава от около 100 г необелена)

  • 1 кен от 400 мл кокосово мляко без добавки (над 45% съдържание на кокос)

  • 10 г желатин (1 с.л. с връх)

  • за украса по желание: лимонови корички, листенца мента, кокосови стърготини или кокосов чипс


ПРИГОТВЯНЕ:


1. Нарежете измитото и обелено червено цвекло на кубчета.


2. В касерола затоплете кокосовото мляко на ниска температура. Не трябва да завира, а само да е топло (около 40-45 градуса). Ако използвате замразени малини, добавете и тях към млякото и изчакайте цялата смес да се затопли. Дръпнете от котлона.


3. Докато се затопля млякото, разбъркайте желатина с 3 с.л. студена вода и оставете да набъбне за около 3-4 минути. Разтопете го на водна баня, като внимавате водата в долния съд да не завира.


4. Изсипете кокосовото мляко в блендер, добавете желатина и блендирайте за около 30 сек. Прибавете червеното цвекло и малините, ако не сте ги добавили предварително към кокосовото мляко и блендирайте отново до гладка консистенция.


5. Разлейте сместа в 4 чашки и оставете да стегне в хладилника. След около 3-4 часа десертът е готов за хапване.

!!! Ако искате съвършен краен резултат, прецедете сместа преди да я разпределите в чашките, за да отстраните семките на малините и въздушните балончета от блендирането. Така ще имате перфектно гладка копринена консистенция.


Калории на порция: 206

Протеини: 4 г

Въглехидрати (нетни): 8 г

Мазнини: 38 г

Фибри: 3 г

П 7%, В 21%, М 71%




487 преглеждания0 коментара

Comments


bottom of page