top of page

Чипс от кейл по четири начина (Палео, АИП, НВ-ВМХ, Веган)

Актуализирано: 10.01.2021 г.


Време за приготвяне: 15 мин.

 

Здравословен снак, към който съм меко казано пристрастена. Хубаво е, че кейл може да се намери вече в доста магазини в България, затова не пропускам да си купя, където открия.


Обичам да хапвам чипса натюр или добавям като топинг към крем супи вместо крутони. Идеален е да се вземе за похапка извън къщи.


Освен, че съдържа много фибри, които ни държат сити и подпомагат работата на храносмилателната система, кейлът е и суперхрана за костите. Само от 3-4 листа кейл получаваме 10% от препоръчителния дневен прием (ПДП) на калций в лесно усвоима форма и 180% от вит. К. Количеството на вит. А и С също е впечатляващо - съответно 86% и 52% от ПДП.


Друг любопитен факт за кейла е, че съдържа омега-3 мастната киселина ALA в доста големи количества - добър повод да включваме в менюто си кейл, ако не сме любители на рибата.

 

ПРОДУКТИ:


базов натурален вариант:

  • 3-4 големи листа кейл

  • 1 с.л. зехтин или олио от авокадо (ако листата са много големи добавете още 1/2 с.л.)

  • щипка фина морска или хималайска сол


вариант с лук:

  • базов вариант + щипка изсушен лук на прах


вариант с оцет:

  • базов вариант + 1/2 ч.л. балсамико или ябълков оцет


вариант с вкус на сирене:

  • базов вариант + 1 с.л. хранителна мая (*виж бележката долу)


ПРИГОТВЯНЕ:


1. Измийте листата и ги подсушете добре, до колкото е възможно. Може да ги сложите за около 30 минути върху кухненска хартия, която ще попие останалата върху тях вода.


2. Накъсайте на едри парчета с размер приблизително като на картофен чипс, като отстраните средното стебло. Старайте се парчетата да бъдат с еднакъв размер, до колкото е възможно. Така всички ще се изпекат еднакво и равномерно. Ако има по-дебели жилки в основата на листенцата, също ги отстранете.


3. Добавете солта, зехтина и екстрите, ако използвате. Омесете нежно с ръце, така че подправките да се разнесат равномерно по листата. Наредете в голяма тава, покрита с хартия за печене, така че листенцата да не се припокриват.

4. Печете в предварително загрята на 175 градуса фурна за около 10-15 минути, докато крайчетата на листата започнат леко да покафеняват. Наблюдавайте ги, защото много бързо могат да изгорят.


Калории за цялото количество: 134

Протеини: 1 г

Въглехидрати (нетни): 0.1 г

Мазнини: 14 г

Фибри: 2 г

П2% В5% М93%




Бележка:

* Хранителната мая е продукт от сухи, деактивирани дрожди, много богат на витамини В. Обикновено се обогатява с В12 и е много полезна добавка при диети, изключващи животински храни. Има ясно изразен сиренен и мек ядков вкус. Чудесна е като добавка в сосове, супи или като поръска към салатата. Може да се намери по щандовете със здравословни храни в големите вериги, в здравословните магазини или онлайн.


Ако ви харесват рецептите в сайта, последвайте ме във Фейсбук и Инстаграм

172 преглеждания0 коментара

Comments


bottom of page