top of page

Нисковъглехидратен шоколадов тарт (Палео)

Актуализирано: 7.12.2020 г.

Време за приготвяне: около 30 мин. Порции: 10-12

Калории за 1 порция (1/10 част): 370 ккал

Протеини: 6 г

Въглехидрати: 18 г

Мазнини: 33 г

Съотношение макронутриенти: П 5%, В 17%, М 77%

Страхотен нисковъглехидратен шоко сладкиш, с изобилие от полезни мазнини, фибри и антиоксиданти. Кремът стана УНИКАЛЕН - определено най-добрият, който съм опитвала. В къщи се надпреварваха, кой да оближе купата на блендера!!!

ПРОДУКТИ (за форма с диаметър около 22 см):

За основата:

  • 200 г смлени сурови лешници (бадеми)

  • 80 г кокосови стърготини

  • 1 белтък

  • 50 г кокосово масло - размекнато или разтопено

За крема:

  • 1 кен от 400 мл кокосово мляко (предварително охладен за няколко часа)

  • 110 г фурми

  • 2 бр. добре узряло голямо авокадо - около 250 г всяко

  • 3 с.л. какао

  • ванилия на вкус

ПРИГОТВЯНЕ:

1. В дълбок съд смесете лешниците и кокосовите стърготини. Добавете кокосовото масло и белтъка и объркайте с ръка докато се хомогенизира сместа.

2. Разстелете сместа във формата на много тънък слой, като си помагате със шпатула или ръце. Пожелание оформете борд по стените с височина около 2 см. Аз използвах тортена форма с падащо дъно с диаметър 22 см, като покрих дъното с хартия за печене. Ползвала съм и стандартна форма с къдрави стени.

3. Надупчете равномерно дъното на блата с вилица - на около 7-8 места. Сложете да се пече в предварително загрята на 170 градуса фурна за 15 мин. Оставете основата да изстине докато приготвяте крема.

4. Извадете твърдата част от кокосовото мляко и я затоплете леко, докато се рамекне. Правим това, за да може да блендираме лесно крема. Не изхвърляйте водата, останала в кена, а я запазете за смути.

5. Изсипете размекнатата кокосова сметана в блендер, добавете фурмите и завъртете докато се смелят. Добавете какаото, авокадото, ванилията и блендирайте до гладък крем.

6. Изсипете крема върху изстиналата основа и охладете за около 2-3 часа, докато стегне крема.

7. Украсете по усмотрение и вдъхновение преди сервиране. Аз използвах сушени горски плодове и листенца мента за цвят.

8. Сладкъшът е чудесен и замразен. Кремът си става като шоколадов сладолед. Ако ще замразявате, нарежете предварително на парчета, за да ви е лесно изваждането. Оставете за около 15 минути на стайна температура преди сервиране.

СЪВЕТ:

1. За не-палео вариант пробвайте основата с краве масло - става супер ароматна.

2. Сладкишът не е много сладък, така че ако ще сервирате на хора, свикнали на купешки шоко торти, може да добавите още 2-3 фурми в блата или в крема. В този случай, обаче въглехидратите и калоричността се вдигат.


325 преглеждания0 коментара

Comments


bottom of page