top of page

Кокосов кекс с тиква, сушени сини сливи и орехи (Палео, НВ-ВМХ)

Актуализирано: 7.12.2020 г.


Време за подготовка: 10 мин.

Време за печене: около 40-45 мин.

Порции: 8

 

Този нисковъглехидратен ароматен сладкиш може спокойно да се хапва всеки ден. Няма рафинирана захар, няма брашно и лабораторни съставки. Подходящ е за хора на диети без зърнени и млечни храни, както и при нисковъглехидратен високо-мазнинен режим на хранене. Идеален е за закуска поради високото съдържание на протеини, мазнини и фибри, които засищат за дълго. Перфектно си подхожда с кокосово кисело мляко.


Глазурата е опция, кексът е достатъчно вкусен и без нея, но не толкова сладък, тъй като в сместа за тестото не използвам подсладител. Разчитам на естествената сладост на продуктите. Приготвям глазурата от кокосов крем, известен още като кокосов тахан или кокосова сметана. Може да се намери във всички здравословни магазини, както и онлайн. Ако обичате кокосовия вкус, това е една много добра алтернатива на сирената, които се използват в сладкарството, като маскарпоне, рикота или крема сирене.


Продуктите са за малък сладкиш, който пека в малка форма за хляб с размери 15 х 9 или малка тортена форма с диаметър 15 см. Ако печете в по-голяма форма, увеличете пропорционално продуктите. Времето за печене също ще се промени.

 

ПРОДУКТИ (за малка правоъгълна форма за хляб с размери 15 х 9 или малка тортена форма с диаметър 15 см):


  • 100 г изпечена или сварена тиква

  • 6 яйца, размер L

  • 50 г кокосово брашно

  • 40 г кокосово масло, разтопено и охладено

  • 1 равна ч.л. бакпулвер без глутен

  • 1/2 ч.л. цейлонска канела

  • 50 г меки сушени сини сливи, измерени без костилка

  • 50 г орехи

  • по избор: 1/4 ч.л. куркума на прах (за още по-наситен жълт цвят и противовъзпалителна компонента)


за глазурата (по избор):


  • 60 г кокосов крем (известен още като кокосова сметана или кокосов тахан)

  • 60 мл кокосово мляко (или повече за по-рядка глазура)

  • 2 с.л. кленов сироп или мед

  • топинг по избор: счукани орехи, черен шоколад, портокалови кори


ПРИГОТВЯНЕ:


1. Включете фурната да загрява на 175 градуса без обдухване.


2. В кухненски робот или блендер сложете тиквата, яйцата и охладеното кокосово масло. Разбийте за около минутка. Добавете брашното, бакпулвера, канелата и куркумата, ако използвате. Блендирайте отново до хомогенна смес.


3. Счукайте орехите на едро или ги нарежете с нож. Нарежете също и сините сливи на малки парченца. Добавете ги в сместа и объркайте с лъжица.


4. Изпечете в малка, покрита с хартия за печене форма за хляб с размери на дъното 15 x 9 см или малка тортена форма с диаметър около 15 см за около 40-45 мин. Ако използвате по-голяма форма, трябва да намалите времето за печене или да увеличите пропорционално продуктите.


5. След като извадите сладкиша от фурната, го оставете да се охлади поне за 1 час преди да залеете с глазурата или да разрежете.


6. За глазурата смесете всички съставки в малка касерола. Сложете я на много бавен огън и с лъжица бъркайте сместа, докато се хомогенизира и сгъсти леко. Ако искате по-рядка глазура, добавете още кокосово мляко, а за по-гъста - още кокосов крем.


7. Залейте кекса и украсете със счукани орехи, настърган черен шоколад, портокалови кори, какаови зърна или друго по избор.


!!! Ако не сте любители на тиквата, може да пробвате ябълковата версия на този кекс, която е с още по-ниско съдържание на въглехидрати и калории: Протеинов кекс за закуска (Палео, Кето)


Хранителен анализ:

Калории на порция заедно с глазурата (1/8 от цялото количество): 264 ккал

Протеини: 7 г

Въглехидрати (нетни): 9 г

Мазнини: 20 г

Фибри: 4 г

П 11%, В 21%, М 68%


Ако ви харесва този сайт, последвайте ме в Инстаграм тук и във Фейсбук тук!



910 преглеждания0 коментара

Comments


bottom of page