top of page

Лек пастет от пилешки дробчета без алергени (Палео, АИП, НВ-ВМХ)

Актуализирано: 3.01.2021 г.


Време за приготвяне: 30-35 мин Порции: 5-6

 

В последните години неслучайно черният дроб се реабилитира като суперхрана. Хранителният му профил е меко казано впечатляващ. Изключителен за имунитета, както и за диригента на метаболизма - щитовидната жлеза. Високото съдържание на микроелементи като селен, цинк, мед, желязо и всички витамини от група В са критични за правилното й функциониране. Мнозина ще се изненадат, че в тази суперхрана има даже и вит.С!!!


В 100 г пилешки дробчета има само 167 кал, но те ни дават:

- 181% от препоръчителния дневен прием на вит. B2

- 78% от вит.В3

- 133% от вит.В5

- 58% от вит.В6

- 702% от вит.В12

- 144% фолат

- 571% от вит.А

- 37% от вит.C

- 55% мед

- 64% желязо

- 57% фосфор

- 149% селен

- 69% цинк

* източник cronometer.com


Тази рецепта за пастет е много бърза и лесна. За по-лека и фина консистенция добавям морков, както и кисела зелена ябълка, която чудесно балансира тежкия за някои хора вкус на дроба.

 

ПРОДУКТИ:


400 г пресни пилешки дробчета

1 средно голям морков

1 малка зелена ябълка

1 малка глава лук

2 скилидки чесън

1/2 ч.л. морска сол или на вкус

2-3 стръка прясна мащерка


по избор: щипка черен пипер (да се пропусне при елиминационната фаза на АИП)


ПРИГОТВЯНЕ:


1. Измийте дробчетата и изцедете. Изчистете лука, чесъна и моркова. Обелете ябълката и изчистете от семките. Нарежете дроба и зеленчуците на едро и сложете в тенджера. Добавете целите стръковете мащерка.


2. Налейте съвсем малко вода, около 1/2 ч.ч. и сложете тенджерата на котлона. След завиране, намалете огъня и оставете да къкри около 20 минути, докато се свари дроба и останалите продукти омекнат. Ако се наложи, добавете още малко топла вода по време на варенето.


3. След като свалите от огъня, извадете мащерката и излейте бульона, в който са врели продуктите, без да го изхвърляте. Подправете със солта и пасирайте до гладкост със съвсем малко от бульона. Имайте предвид, че след охлаждане, сместа се стяга.


4. Хапвайте веднага или съхранявайте в стъклен съд в хладилника до 5 дни.


Идеи за съхранение: Ако искате да съхранявате пастета по-дълго, затворете го горещ в малки бурканчета, които веднага обърнете с капачките надолу, за да се вакуумират. След 30 мин. приберете в хладилник.

Друг начин за по-дълго съхранение в хладилник е да "запечатате" отгоре пастета с около 1/2 пръст леко размекната животинска мазнина като свинска мас, патешка мас или гхи. Преди консумация може да махнете мазнината.


Калории на порция (1/5 от цялото количество): 162

Протеини: 20 г

Въглехидрати (нетни): 6 г

Мазнини: 5 г

Фибри: 1 г

Фруктоза: 2 г


Ако ви харесват рецептите в сайта, последвайте ме във Фейсбук и Инстаграм



349 преглеждания0 коментара

Comentários


bottom of page