top of page

Лесна пилешка супа със "застройка" от целина (Палео, АИП, НВ-ВМХ)

Актуализирано: 22.01.2021 г.



Много сполучлива и лесна рецепта за лечебна за стомаха и душата пилешка супа, в един малко по-различен вариант. Използвам пюре от целина, което с леко киселия си вкус е чудесна алтернатива на класическата застройка с мляко и яйце.

 

ПРОДУКТИ за 4 порции:


2 големи пилешки бутчета с горната част

■ 3 средно големи моркова

■ 1 средно голяма глава лук

■ 300 г изчистена и обелена глава целина

■ 1 ч.л. морска сол или на вкус

■ около 800 мл филтрирана вода

■ 2-3 стръка прясна мащерка

■ 1 връзка пресен магданоз за гарниране


ПРИГОТВЯНЕ:


1. Сложете месото в подходяща средно-голяма тенджера и залейте с вода, колкото да го покрие, около 800 мл. Поставете на котлона и след като заври, отстранете пяната. Посолете и оставете да къкри на слаб огън докато месото се свари и започне да се отделя от костите.


2. Извадете бутчетата и оставете да се охладят.


3. Измийте и обелете морковите, целината и лука. Нарежете морковите и лука на кубчета, а целината - на 3-4 големи парчета. Сложете в тенджерата с бульона, добавете целите стръкове мащерка и варете на слаб огън до омекване (около 20 мин.).


4. След като пилето изстине достатъчно, обезкостете и накъсайте месото на едри парчета. По желание замразете костите във фризера, за да си направите костен бульон.


5. След като зеленчуците се сварят, извадете целината и я пасирайте с малко от бульона. Върнете в тенджерата, добавете пилешкото месо и оставете супата да поври още минутка.


6. Преди сервиране извадете стръковете мащерка. Гарнирайте със ситно нарязан пресен магданоз.


Бележка: За по-хранителен вариант на тази супа, вместо бутчета може да сварите цяло пиле, като за супата използвате цялото количество бульон и около 350 г от месото. Останалата част от свареното пиле запазете за приготвяне на други ястия, като например тази салата с тиква и противовъзпалителен дресинг.


Калории на порция (1/4 от цялото количество): 255

Протеини: 15 г

Въглехидрати (нетни): 9 г

Мазнини: 16 г

Фибри: 3 г

П24% В21% М55%


Пробвайте и други супи без млечни продукти:


Ако ви харесват рецептите в сайта, последвайте ме във Фейсбук и Инстаграм

387 преглеждания0 коментара

Comentários


bottom of page