top of page

Печен пастет без алергени (АИП, Палео, НВ-ВМХ)


Време за подготовка: 15 мин. Време за печене: 60 мин. Порции: 6

 

Една популярна традиционна скандинавска рецепта, която съм модифицирала за диети без най-честите алергени - яйца, мляко и пшеница.

Получава се много вкусно и богато на нутриенти ястие, което може да се хапва както топло, така и студено. Много ми харесва на студен сандвич върху запечена тиквичка или сладък картоф.


Освен черен дроб, в тази рецепта използвам и мляно месо. Така вкусът на дроба не е толкова натрапчив и мисля, че ще се хареса и на хора, които имат проблем с хапването на дреболии. Не добавям мазнина към сместа, така че важен елемент е месото да е мазно - врат, гърди или бекон.


Ролята на ябълката в рецептата е леко да спои съставките, както и да олекоти и балансира по-тежкия вкус на месото и дроба.

 

ПРОДУКТИ за малка правоъгълна форма за хляб с размер 15 х 9 см:


  • 250 г свински черен дроб

  • 250 г мляно свинско месо с висок процент мазнини (врат, гърди, бекон)

  • 1 средно голяма ябълка (около 170 г)

  • 1 средно голяма глава кромид лук

  • листенцата от 2-3 стръка прясна мащерка

  • 1 ч.л. морска или хималайска сол


ПРИГОТВЯНЕ:


1. Обелете и изчистете ябълката от семките. Нарежете на малки парчета и задушете на умерен огън с 1 с.л. вода до омекване. Отнема около 8-10 мин.


2. Нарежете свинския дроб на малки парчета. Сложете мляното месо, дроба, задушената ябълка, нарязания на едро лук, солта и листенцата мащерка в кухненски робот и смелете до хомогенна паста. Дробът се смила трудно и в зависимост от мощността на робота може да отнеме малко повече време. Дори и да останат малки несмлени парченца, не е беда.


!!! Ако имате мощен робот, вместо предварително смляно месо, може да използвате цели парчета свинско и да смелите всичко заедно.


3. Изсипете сместа във формата, която предварително сте покрили с хартия за печене. Оставете по-високи бордове хартия по дългите страни на съда, за да може впоследствие да извадите пастета лесно и без много цапане.


4. Печенето става на водна баня. Съдът с пастета се слага в малка дълбока тавичка, в която се налива вода малко над средата. Поставя се в предварително загрята на 175 градуса фурна и се пече около 60 мин.

След като го извадите от фурната, оставете пастета да почине поне 15 минути във формата преди да го разрежете.

Калории за 1 порция (1/6 от цялото количество): 210 ккал

Протеини: 20 г

Въглехидрати (нетни): 6 г

Мазнини: 11 г

Фибри: 1 г


Ако Ви харесват рецептите в сайта, последвайте ме във Фейсбук тук или в Инстаграм тук.

381 преглеждания0 коментара

Comments


bottom of page